Отнема ли наистина МВР автомобилите на шофьори, хванати с алкохол и наркотици в кръвта? Този

...
Отнема ли наистина МВР автомобилите на шофьори, хванати с алкохол и наркотици в кръвта? Този
Коментари Харесай

Може ли МВР да отнеме автомобила на шофьор преди съдебно решение?

Отнема ли наистина МВР автомобилите на шофьори, хванати с алкохол и опиати в кръвта? Този въпрос предизвика спор между юристите и законодателите след приемането на поправките в Наказателния кодекс по-рано този месец. В опит да намали катастрофите по пътищата Народното събрание прие по-строги наказания за водачите, шофиращи след приложимост на алкохол и други вещества. Ще имат ли обаче резултат тези мерки или по ударите на закона ще попаднат и почтени хора? Вижте повече в материала на Георги Карамфилов. 

Отнемане на автомобила при залавяне на лидер с над 1.2 промила алкохол или при открита от Министерство на вътрешните работи приложимост на опиати. Това плануват измененията в Наказателния кодекс от тази година. Оказва се обаче, че в новите наредби не написа тъкмо това.

„ Шофиране с алкохол в кръвта над 1.2 промила или след приложимост на опиати. При тези случаи съдът наложително лишава автомобила. Тоест ние имаме разпоредба, която планува лишаване на автомобила, в случай че лидерът просто е пил, вероятно лишаване, в случай че е пил и е предизвикал някаква телесна щета. А в случай че лидерът съзнателно е умъртвил някого с колата си, не се планува лишаване на автомобила “, споделя юрист Силвия Петкова.

Законът обаче не планува лишаване на автомобила от страна на Министерство на вътрешните работи, а единствено след правосъдно решение.

„ Министерство на вътрешните работи не лишава, в случай че притежателя или ползвача на автомобила непринудено го съобщи. Но той може и да не съобщи. Не може органите на реда да го принудят той да съобщи автомобила, който е употребил, когато е установено съществуване на алкохол в кръвта или опиати “, показва преподавателят по конституционно право доцент Наталия Киселова.

 
Това вероятно би могло да стане с протоколи за непринудено предаване, които постоянно се подписват от водачите под предлог, че ще помогне на производството и след това ще се пояснява в тяхна изгода. Или пък автомобилът съставлява материално доказателство. Само че за тези случаи, в които Министерство на вътрешните работи се похвали, че е лишило автомобила, действително той не е никакво материално доказателство.
Силвия Петкова, юрист

До този миг от приемането на измененията при започване на месеца към момента правосъдно решение за лишаване на автомобил няма.

„ В момента приказваме единствено за непринудено предаване. Все още няма правосъдна процедура, с цел да кажем, че има отнети моторни транспортни средства “, казв доцент Киселова.

Ако лидерът, хванат с алкохол или опиати в кръвта не е притежател на автомобила, то законът планува той заплати цената на автомобила като санкция.

 
Тук още веднъж би трябвало да се реши дали постоянно да е равностойността на автомобила, тъй като има несъразмерно високи такива, изключително в случай че са служебни коли за транспорт на артикули.
доцент доктор Наталия Киселова, учител по конституционно право

Друг проблем, който специалистите виждат са неточните полеви проби на Пътна полиция, които потвърждават съществуване на опиати в кръвта.

„ По неофициална статистика към 45% от тестванията дават подправени позитивни проби. Да не приказваме, че те засичат като опиати и медикаменти, които свободно се продават в аптеките “, споделя юрист Петкова.

Полевите проби засичат използването на опиати, само че не и дали лидерът е под тяхното въздействие зад кормилото.

 
Представете си, че удряте една чашка в неделя и след още две недели ви хващат и осъждат за нетрезво шофиране. Но колкото и да е спорен Drug Test 5000, който използваме от 6 години в нашата страна, аз не считам, че има по-добър от него. А полицията доста го обича, тъй като резултатът е като от касова записка. Принтира ти се незабавно и е безапелационен – да или не. Докато при лакмусовите проби, които ползвахме преди, при тях имаше една линия, две черти. Те след това избледняват и по време на правосъдното произвеждане се стартира едно пояснение по лично убеждение.
Димитър Карагегов, ръководител на Движение за узаконяване на конопа

Ако полевият тест даде позитивна проба, то тя би трябвало да се потвърди и с кръвна. Но за такава се чака доста, защото в България има единствено три такива лаборатории.

„ Най-малко се чака три месеца, а най-вече по отношение на моята процедура е 14 месеца след взимане на кръвната проба “, показва юрист Петкова.

Наскоро държавното управление разгласи планове да се закупи нова модерна инсталация за правене на кръвни проби.

 
Особено значимо е да се редуцира времето за приемане на резултати от кръвни проби. За това взаимно с Министерство на вътрешните работи ще стартираме процедура по закупуване на нова техника. Целта е резултатите да излязат една седмица след предоставяне на кръв.
акад. Николай Денков, министър-председател

Закупуването на нова техника обаче ще отнеме време. А дотогава доста водачи ще би трябвало да потвърждават, че не са използвали опиати преди изобщо да бъдат упрекнати.

„ Със сигурност ще бъде арестуван за 24 часа. Със сигурност ще му бъде отнета книжката и свалени номерата. Ако колата не е негова няма да се смъкват номерата. Със сигурност ще му бъде лепнат и нравственос за някакво време, че е нарушител и наркоман “, счита Силвия Петкова.

Вземането на кръвна проба също не дава гаранции, че ще оправдае подправено положителен тест за опиати.

„ Кръвната проба търси непсихоактивни метаболити, т.е. остатъци от приложимост на опиати. Те не алармират, че си под въздействието на субстанции, а че в миналото си ги използвал “, разяснява Карагегов.

Именно за това, специалистите считат, че в новия закон би трябвало да има заложени съответни стойности на опиати в кръвта. За да може да се потвърди, че лидерът е под тяхното въздействие, а не че в миналото е използвал.

 
Да заложим концентрации, предели и прагове, с цел да може, в случай че си пушил в свободна Холандия или декриминализирана Чехия, да не попаднеш под ударите на закона, когато караш в България.
Димитър Карагегов, ръководител на Движение за узаконяване на конопа

Експертите виждат пробойни в новите ремонти. Но какво считат жителите? (анкета)

Дали ще има нови ремонти в Наказателния кодекс или пък ще бъдат заложени избрани прагове при тестванията от Министерство на вътрешните работи? Ще би трябвало да изчакаме депутатите да се върнат на работа, с цел да разберем.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР